Lotte Mørk

Published by DanielNyboe on

På en måde skal vi dø: Hvordan finder vi styrke i magtesløshed?

For de fleste er tanker om døden angstprovokerende. Døden er fremmedartet og ukendt, og mange taler om døden som vor tids store tabu. Døden er ikke et problem, vi kan løse – eller behandle os ud af. Døden er et vilkår, vi alle lever under. Døden konfronterer os med den ultimative magtesløshed.

Magtesløshed kan være tilstede i mange sammenhænge af livet udover i døden. I sygdom, sorg, familieliv, venskaber og i arbejdslivet. I foredraget skal vi se på, hvad der sker for et menneske, når det bliver lagt ned af magtesløsheden – både i bogstavelig forstand og overført betydning. Hvilke tanker og overvejelser gør man sig? Og hvad stiller vi op med magtesløsheden? Er det muligt at finde en mening i den? Et fællesskab? En styrke?

Oplægget vil tage afsæt i bogen På en måde skal vi dø (2016) og Lottes sjælesørgeriske praksis såvel som virkelige historier fra den gæstebog, der ligger i Rigshospitalets Kirke. 

Foredraget giver bl.a. svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad stiller vi op med alle de forhold i livet, vi ikke kan fikse? 
  • Og hvordan passer det ind i et sundhedsvæsen, hvor succeskriteriet er helbredelse og overlevelse?  
  • Hvad gør vi os af tanker, når det eksistentielle grundlag bliver revet væk under os? Og hvordan bevarer vi værdigheden? 

Lotte Mørk

Lotte Mørk er cand. theol. og præst på Rigshospitalet. Hun underviser, holder foredrag og laver kurser og konferencer i sundhedsfagligt og kirkeligt regi. Lotte har publiceret artikler, skrevet kapitler i fagbøger, er fast skribent i Kristeligt Dagblad og tidligere på Ugeskrift for Læger. Lotte er endvidere forfatter til den roste bog, På en måde skal vi dø (2016). Hun har beskæftiget sig indgående med udbredelsen af palliationen i Danmark, og er efterhånden en stærk stemme i samfundsdebatten om emner som sygdom, alderdom, død, sorg og andre eksistentielle temaer.

Categories: Oplægsholdere