Jeanette Nissen

Published by DanielNyboe on

Hvorfor har vi så svært ved at tale om døden og sorgen – og hvordan hjælper vi bedst?

Julian Barnes skriver atSorg er en menneskelig, ikke medicinsk tilstand, og selv om der er piller, som kan få os til at glemme den – og alt andet – findes der ingen piller, som kan helbrede den”.

Død og sorg er en livspræmis. Men de fleste af os har meget svært ved at tale om sorg og være i den – både når sorgen rammer os selv, og når den rammer andre omkring os. Men alle vil på et tidspunkt miste en nærtstående person i deres liv, og det vil i den sammenhæng være naturligt at føle stor sorg.

Indtil for nylig fandtes der ikke en diagnose for en sorgreaktion, da man mente, at sorg var en naturlig reaktion. Man betragtede det på samme måde som Barnes, dvs. som en ikke-medicinsk tilstand. Men i den nye version af det internationale diagnose system ICD-11 er sorg inkluderet som diagnose. Denne kaldes ’vedvarende sorglidelse’ og skal ses en sorgreaktion, der har været tilstede i længere tid, end hvad der kulturelt forventes. Men hvad betyder det? Og hvordan skal vi som fagperson forholde sig til sorg som diagnose? At miste senere i livet betyder som regel, at man har kendt et nærtstående menneske længe – kan man komme sig over sådan et tab og skal man? Og hvordan hjælper vi bedst, når sorgen rammer?

Foredraget vil bl.a. give svar på følgende:

  • Kan man sætte tid på sorg, hvornår den er sund og hvornår er den kompliceret, eller ikke sund?
  • Hvordan kan vi tale om døden og dermed også sorgen, der følger efter døden, på en god og hensigtsmæssig måde?
  • Hvordan forstår vi sorg som proces, og hvordan kan vi som menneske og fagperson bedst hjælpe en person, der oplever sorg?

Jeanette Nissen

Jeanette Nissen er psykolog og systemisk familiepsykoterapeut og arbejder både i kommunalt og privat regi. Jeanette har arbejdet indenfor sygeplejen på plejehjem, men også på Rigshospitalet, hvor hun hovedsageligt arbejdede på onkologiske afdelinger både for børn og voksne.

Jeanette har gennem sit arbejdsliv været i kontakt med rigtig mange mennesker, der har oplevet tab og dermed også sorg. Jeanette har solid teoretisk indsigt i sorg og sorgprocesser såvel som mangeårig hands-on praktisk erfaring med at hjælpe mennesker i sorg – at lære mennesker at leve med og være i sorgen.